EUR: 312.16

CHF: 286.23

BUX: 23749.65   -0.32%

OTP: 6014   -1.10%


Európa lefordult

portfolio.hu

Elküldöm
A nap elején még felfelé igyekeztek az európai tőzsdék, a jó hangulat azonban nem tartott sokáig, a vezető indexek már a negatív tartományban mozognak. Ez azt jelenti, hogy a német DAX index napon belül 1,5 százalékot esett, a fordulat elsősorban az Európából érkező gyenge makroadatoknak tudható be.

Tegnap az amerikai piacokon pozitív fordulat bontakozott ki, és ma reggel az európai tőzsdék is felfelé vették az irányt a nyitást követően, annak ellenére, hogy jelentősebb eredmények nélkül zárult az uniós állam- és kormányfők tegnap esti, brüsszeli, informális találkozója.

A lendület azonban nem tartott sokáig, mostanra a vezető indexek már mínuszban tartózkodnak. A jelentős napon belüli esés hátterében elsősorban a kedvezőtlen európai makroadatok állnak.

A várt javulás helyett tovább romlott a német feldolgozóipar helyzete - a Markit által közzétett előzetes adatok szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser index (pmi) az előző havi 46,2 pont után 45 pontra csökkent májusban, miközben az elemzők 47 pontot vártak. Az 50 pont alatti érték pedig már egyébként is a szektor zsugorodását jelzi. Szintén csalódást keltően tovább esett a francia pmi is.

Ismét romlott a gazdasági hangulat Németországban - derül ki az Ifo májusi felmérésének eredményeiből. A főindex értéke 109,9 pontról 106,9 pontra csökkent, a várt 109,4 pontos értékkel szemben.

Az egyes ágazatok közül az autó és a kiskereskedelmi szektor a leggyengébben teljesítők között van, a Peugeot több mint 4 százalékot veszített értékéből, míg a Tesco 1, a Carrefour pedig közel 2 százalékot esett.

A bankszektorban egy-két szereplő még emelkedést mutat, ilyen a UBS és a HSBC is, az előbbi 1,4, az utóbbi pedig 1 százalékos pluszban áll.

A délután folyamán érkeznek még makroadatok az USA-ból, ezekre a piaci szereplőknek ugyancsak érdemes figyelni, a hangulatot ugyanis a várakozásoktól való jelentősebb eltérés esetén befolyásolhatják.

Elküldöm

Hozzászólások

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kiemelt címkék

imf megyei matrica mnb befektetési alap makrogazdaság közbeszerzés buda-cash eu svájci frank deviza ukrán válság árfolyam forint autó tőzsde