EUR: 311.86

CHF: 285.97

BUX: 23712.67   -0.48%

OTP: 6010   -1.17%


Kitörhet a napenergia-botrány

Barabás T. János

57
Elküldöm
Elegük lett a csehországi naperőművek tulajdonosainak az évek óta tartó huzavonából, és milliárdos kártérítési pert indítanak a cseh állam ellen egy visszamenőleges hatályú törvény miatt.

Amióta 2010 végén a cseh kormány egy visszamenőleges hatályú törvénnyel 26 százalékos adót vetett ki a naperőműveket birtokló vállalatok nyereségére, folyamatosan vitáztak a felek. A tulajdonosoknak mostanra elegük lett: a Prague Monitor jelentése szerint az érintett 11 külföldi befektető − valamennyi az International Photovoltaic Investors Club (IPVIC) tagja − közölte a prágai pénzügyminisztériummal, hogy beperlik a cseh államot.

Frank Schulte, az IPVIC főtitkára szerint nem elég, hogy az aránytalanul magas adóval Prága súlyos anyagi kárt okozott a külföldi befektetőknek, az is nyilvánvalóvá vált: a nemzetközi trenddel szembe menve továbbra is akadályozni akarja mind a meglevő, mind az épülő naperőművek működését és fejlesztését. Ennek bizonyítékát látják abban is, hogy a cseh energiaszabályozási hivatal (ERÚ) elnöke, Alena Vitásková közölte, 2014-től meg akarják szüntetni a megújuló energiaforrások támogatását. A hölgy ezt azzal indokolta, hogy 2013 végére teljesítik − jóval a 2020-as határidő előtt − vállalásukat, miszerint az ország energiaszükségletének 13,5 százalékát megújuló forrásból biztosítják

Nem ez lenne az első olyan per, amit Prága elveszít külföldi befektetőkkel szemben, és ezúttal is óriási összegről van szó. A napelemesek veszteségét a prágai gazdaságtudományi egyetem 560 milliárd koronára becsülte, és a Czech Photovoltaic Industry Association (CZEPHO) sokkal szerényebb számítása szerint is a kártérítés összege elérheti a 250 milliárd koronát.

57
Elküldöm

Hozzászólások

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
VoIe, 2012. május 23., szerda 23:48

@kozmix: Eleg a mellebeszelesbol, mutasd a szamaidat, amik igazoljak szerinted a 4eves megterulest. Es nem altalanos dolgokkal gyere megint, hanem konkretan a te hazadra kiszamolt adatokkal.

elmufioka, 2012. május 23., szerda 23:39

@kozmix:
Amíg pozitív a reálkamat, addig a napelemjeid költségének jövőértéke úgyis több, mint amennyit most számolsz ki. Ha nem tudod mi az a jövőérték (FV), akkor nézz utána. Ilyen kis apró módosítókat ugyanis folyton kihagysz a számításaidból.
Bencsik úr nyilatkozatát tekintve pedig maradjunk annyiban, hogy közel sem pontos. És akkor még nem is vettük azt, hogy az uránpiac soha nem viselkedett úgy, mint az olaj és a gáz, valamint hogy Paks működési költségeinek zömét soha nem az urán adta, hanem az üzemeltetés (beleértve a hulladéktárolást) és a beruházás kezdeti költségének kamatai. Előbbit érdemes inkább belföldi "energiahordozóként" (munkaerő) felfogni, utóbbi pedig már ki lett fizetve. És mivel Paks adja a hazai villany 40%-át, mindjárt csak 35% villany származik importból (akár villany, akár gáz formájában lépi át a határt).
Bencsik úr csak a kormánynak falazott, mert látta előre, hogy a költségvetés mindenhonnan kénytelen lesz forrást kivonni.
Egyébként meg Pakson nincs semmilyen helyzet. Bürokrácia van körülötte, de Pakson semmi különös nem történik. Működik, és 2032-ig kiválóan fog működni. Perger úr láthatóan nem olvasott el mindent Fukushimáról (én végigültem egy előadást, ahol pontról pontra végigmondták, hogy mi és miért történt). Az osztrák hölgy pedig egy olyan ország szakértőjeként beszél, amelynek nincs tapasztalata atomerőművekkel, és már elvből elutasítja őket. De az biztos, hogy egyikük sincs tisztában a részletes paksi helyzettel, a helyszíni felszereltséggel, állapottal.

kozmix, 2012. május 23., szerda 21:46

@VoIe: A korábbi hsz-ket megnézve láthatod, hogy szerintem, tök mindegy, hogy áramként, olajként, gázként jön be az energiahordozó, az akkor is import! A forint, tekintettel az exportra, sajnos még most, mai áron is túlértékelt, de a tömeges devizhitelesek miatt nem lehet a valós értékére levinni! A világpiaci árakat meg nem mi határozzuk meg, tehát csak alkalmazkodni tudunk a körülményekhez! A Paksi helyzet meg, épp egy mai hír kapcsán kezd érdekessé válni!

VoIe, 2012. május 23., szerda 19:46

@kozmix: "Az energiatároló még elég távlati dolog, viszont csúcsidőszakban jól jőhet a szolgáltatónak a többlet, hiszen jelenleg is a felhasznált mennyiség 80%-át importáljuk"

Megint a marketingszoveg es a politikusok populista szovegeinek doltel be. Az a baj, hogy aki nem ert az adott temahoz, az sokkal konnyebben elhiszi a marhasagokat, sot meg a sajat tudatlansaga miatt olyanokat is belemagyaraz amiket nem is mondtak.

Nem az aram 80% -at importaljuk, hanem az energiahordozokat ( gaz, olaj ).
Bencsiknek annyiban igaza van, hogy a vilagpiaci arakra nem tudunk hatni, de pont ezert kene a mocskos Orbaneknak abbahagyni a forint gyengiteset es gyenge szinten tartasat, mert a gyenge forint miatt minden dragul. Erdekes modon ezt ellenzekben tudtak, hangsulyoztak is, most meg verik a melluket, hogy mekkora fasza exporttobletunk van.

Amugy a Mo -i aramtermelesben erosen kiveszi a reszet Paks, aminek a mukodesi koltsege kozel sem no olyan mertekben mint amit te vizionaltal. Amugy pont a fentebb emlitett energiahordozok vilagpiaci ara miatt kene a paksi atomeromu kapacitasat megduplazni, akkor joval kissebb hatasa lenne Mo -ra a vilagpiaci arak valtozasa.

kozmix, 2012. május 23., szerda 16:04

@elmufioka: Ja, és a másik része az okos mondandódnak, ha te idén kaptál az AXA-tól a múlt évre 6%-os kamatot, és a tavalyi infláció 3,9%- os volt éves szinten akkor mennyi is a reálkamatod, matekzseni?

kozmix, 2012. május 23., szerda 15:43

@elmufioka: Valaki marhára nem mond igazat, és legalább olyan marhára félrebeszél ebben az esetben, és ráadásul még dukumentálva is van, tehát nem én vagyok hülye helyzetben!!!
http://hvg.hu/gazdasag/20110920_rezsikoltseg_befagyasztas_bencsik

kozmix, 2012. május 23., szerda 15:43

@elmufioka: Valaki marhára nem mond igazat, és legalább olyan marhára félrebeszél ebben az esetben, és ráadásul még dukumentálva is van, tehát nem én vagyok hülye helyzetben!!!
http://hvg.hu/gazdasag/20110920_rezsikoltseg_befagyasztas_bencsik

elmufioka, 2012. május 23., szerda 15:14

@Vole:
Nem könnyű szót érteni egy ilyen vitapartnerrel, mi?
Mindenesetre én szurkolok neki, hogy építse meg a kis házát, 130 m2-en 4 lakónak nem lesz elég fűtésre, melegvízre, villanyra az a napelem. Szépen fizet majd a szolgáltatónak, ez jó, és az ő pénzéből fejlesztik majd ki a napelemesek a következő generációt, mert volt annyi esze, hogy megvegye azt a drágát.

@kozmix:
Először, én AXA-nál lekötés nélkül kapok kamatadót levonva 6% kamatot.
Másodszor, milyen felhasznált mennyiség 80%-át importáljuk mi? Ez sem villamos energiára, sem a villamosenergia-ipar primerenergia-felhasználására, sem az országos primerenergia-felhasználásra nem igaz.
Harmadszor, a hálózaton mindig is volt, van és lesz fejlesztenivaló. Viszont a háztartási napelemek miatt ez az igény exponenciálisan növekedni fog, pusztán a létük miatt. Sokkal kevesebb, napelemek okozta problémára kéne pénzt találni (műszaki megoldást mindenre lehet találni), ha rögtön intelligens energiatárolókkal együtt építenék be a napelemeket.
Ez utóbbit már mondtam neked, csak ne feledkezz meg róla, amikor ezekről beszélsz.

kozmix, 2012. május 23., szerda 5:19

@VoIe: Azért ez nem egészen így működik, hiszen mondjuk ha nem vagyunk otthon, tehát nem használjuk az áramot, azért még a napelem végzi a dolgát, és termel, ezért van a hálózatra visszatápláló rendszer, amin keresztül eljut oda ahol éppen akkor felhasználható. Az energiatároló még elég távlati dolog, viszont csúcsidőszakban jól jőhet a szolgáltatónak a többlet, hiszen jelenleg is a felhasznált mennyiség 80%-át importáljuk, és valóban addig is amíg az energia tárolása megoldódik, a hálózaton is lenne fejleszteni való!

VoIe, 2012. május 23., szerda 4:38

@kozmix: "a ház teljes üzemeltetése csak a napelemekkel termelt árammal lessz megoldva"

Igazad van, engem ez zavart meg kicsit, de belatom, hogy szerinted a csaladoknal maradhat a gaztuzhely, csak a futest es egyeb elektromos berendezesek ellatasat akarod megoldani napelemekkel.

Illetve ha jol ertelek, akkor nem is az adott haz energiafelhasznalasat akarod megoldani napelemekkel, csak pusztan tobbet szeretnel a halozatba visszatermelni mint amennyit elhasznal a haztartas. Ha pedig errol van szo, akkor miert meretezted a sajat energiaszuksegleteidhez a napelemeket? Miert nem a leheto legtobb napelemet rakod a tetore, hogy aztan a halozatba taplalt oriasi mennyisegbol profitalva jol meggazdagodj?

Atgondolva a dolgot, nagyon ugy nez ki, hogy kicsit osszekuszalodott benned a sajat hazad terve es a mindenki masnal telepitendo napelemek terve. Maskepp kell tervezni, ha egy csaladi haz teljes elektromos energiaigenyet szeretned ellatni napelemekkel, es maskepp ha haszonszerzesi celbol a napelemek altal termelt elektromos arambol szeretnel profitalni.

Elobbinek uj haznal akkor van ertelme, ha minden berendezes elektromos es gazt egyaltalan nem hasznalsz, viszont ekkor nagyon oda kell figyelni a tervezesnel az energiaigenyekre es az energiatarolasra ( amit neked magadnak kell megoldanod ).
Utobbinal pedig folosleges a haz energiaigenyevel foglalkozni, hisz ugyis csak az a lenyeg, hogy minel tobbet termelj vissza a halozatba, ekkor a leheto legnagyobb teljesitmenyt kell telepiteni az adott hazra ( tomeges visszataplalasnal a szolgaltatonak jelent majd nagyon komoly problemat az energiatarolas ami sulyos fejlesztesi koltsegekkel jar, ez pedig konnyen csokkentheti az aram felvasarlasi arat ami eleg rossz hir azoknak akik ebbol akarnak megelni ).

Jo lenne ha ezt a kettot szet tudnad valasztani.

123 

Kiemelt címkék

imf megyei matrica mnb befektetési alap makrogazdaság közbeszerzés buda-cash eu svájci frank deviza ukrán válság árfolyam forint autó tőzsde